Dr. Annelies Delrue

Ik hou van mijn beroep, van het persoonlijk contact met mijn patiënten en van de welgemeende "Dank u dokter" als ik een bijdrage kan leveren aan de oplossing voor dat vervelende kwaaltje...

Lees meer
Afspraak maken

Dr. Joke Bertels

Ik heb destijds bewust gekozen voor de huisartsenopleiding en niet voor de klinische specialisatie. Als eerstelijns hulpverlener heeft een huisarts de belangrijke taak om ziektebeelden tijdig te herkennen, patiënten correct door te verwijzen én op te volgen...

Lees meer
Afspraak maken

Dr. Sarah Gorissen

Als jongste arts in de praktijk heb ik een frisse kijk op de nieuwe inzichten/ontwikkelingen in de geneeskunde. Daarnaast wil ik graag een huisarts zijn bij wie je niet enkel voor lichamelijke klachten terecht kan, maar ook voor een luisterend oor...

Lees meer
Afspraak maken

Dr. Kristof Swinnen

Ik geloof dat een goede relatie tussen huisarts en patiënt de belangrijkste voorwaarde is voor het leveren van goede zorg. Verder geloof ik dat we als huisarts een cruciale rol spelen in de preventie van medische problemen...

Lees meer
Afspraak maken

Dr. Ivanna Alieksina

Het heeft mij al vanaf jongs af aan geïnteresseerd om een beroep als arts te mogen gaan vervullen. Ik benader patiënten graag op een warme en vriendelijke manier. Ook vind ik het belangrijk om goed naar patiënten te luisteren, hun te ondersteunen en empathisch te zijn...

Lees meer
Afspraak maken

Hoe zit het met je rijbewijs als je diabetes hebt? Wat zijn de dingen de je moet ondernemen wanneer je dokter diabetes of een voorstadium hiervan vaststelt bij jou?Wie dient zijn rijbewijs aan te passen?
Alle personen waar de dokter diabetes of een voorstadium hiervan vaststelt moeten hun rijbewijs laten aanpassen tot een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur. Jouw rijgeschiktheid zal dan regelmatig gecontroleerd worden door je huisarts of diabetesspecialist.

Hoe gaat het in zijn werk?
Wanneer je huisarts diabetes of een voorstadium hiervan vaststelt zal deze een formulier van rijgeschiktheid invullen. Met dat attest ga je naar de dienst bevolking van de gemeente of stad waarin je gedomicilieerd bent. Je neemt ook je oude rijbewijs en 2 pasfoto’s mee. Vanaf dat moment zal je rijbewijs tijdelijk geldig zijn.

Personen die hun rijbewijs enkel voor privévervoer gebruiken kunnen een maximale geldigheidsduur van het rijbewijs van 5 jaar verwachten. Bij personen die hun rijbewijs voor professionele doeleinden nodig hebben wordt de rijgeschiktheid maximaal voor 3 jaar toegekend.

Zijn er kosten verbonden aan de verandering van het rijbewijs?
De eerste administratieve aanpassing moet betaald worden door de patiënt

  • Hechtel-Eksel: € 25
  • Wijchmaal-Peer: € 20
  • Lommel: € 25

De vernieuwing van je tijdelijk rijbewijs is kosteloos.

Welke zijn de voorwaarden waar een patiënt aan moet voldoen om rijgeschikt te zijn?
De voorwaarden die je huisarts in rekening neemt om je rijgeschiktheid te bepalen zijn de volgende

  • De diabetes is stabiel
  • Je gaat geregeld langs bij je dokter voor een controle van de diabetes
  • Je begrijpt hoe diabetes je lichaam beïnvloedt en wat de ziekte inhoudt
  • Je volgt de afgesproken behandeling die je huisarts/diabetesspecialist voorschreef
  • Je kent de risico’s van hypoglycemie en herkent de symptomen hiervan
  • Je hebt een diabeteseducatie gevolgd
  • Je moet in je voertuig dat je bestuurt altijd een bron van snelle suikers binnen handbereik hebben

Voor patiënten met een gevorderd stadium van diabetes zal de diabetesspecialist samen met de oogarts de geldigheid van het rijbewijs bepalen, en niet je huisarts. Met een gevorderd stadium van diabetes worden personen bedoeld die meer dan 2x per dag insuline moeten inspuiten.

Wat met je autoverzekering?
Voor de autoverzekering is het verplicht om een kopie van het rijgeschiktheidsattest en/of een recto verso kopie van het aangepaste rijbewijs aangetekend op te sturen.
Er mag door de verzekeraar GEEN toeslag gerekend worden op de premie.
Indien je geen aangepast rijbewijs hebt is je verzekering niet geldig. 

Interessante links

Formulieren rijgeschiktheid in te vullen door je arts

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, neem dan gerust contact met ons op. We geven u graag meer uitleg en zoeken samen naar de beste oplossing voor uw problemen.

Het Doktershuys

Digitale wachtkamer

Maak een afspraakGebruik de knop afspraak maken om u aan te melden. U krijgt vervolgens een overzicht van de beschikbare uren.

Afspraak maken

Zoeken


Routebeschrijving


Meer